سایت مرکز فقهی
بسم الله الرحمن الرحیم
 
یکی از ویژگی های جهان مدرن تأکید بر گفتمان حق‌مدار است. در این میان حقوق بشر با اشاره به حق‌ها و مزایایی که بین تمام ابناء بشر مشترک است، مورد تأکید جامعه جهانی و دولت‌های جدید قرار گرفته است. دین اسلام بر اساس مبانی استوار خود نظرات خاصی در مورد حقوق بشر دارد و به همین دلیل فهم درست این مفهوم به طور کلی و درک آن از منظر اسلام ضرورتی غیر قابل انکار است. این گروه با انگیزه‌ی توجه منضبط و علمی به مناسبات حقوق بشر با منابع عظیم فقه شیعه تأسیس شده و تلاش می‌کند تا با روی‌آوردی جامع، تطبیقی و نظام‌مند، مسائل و موضوعات حقوق بشری را در دل انبوهی از منابع فقهی شیعه استخراج و تدوین نماید. در این مسیر سلسله نشست‌ها، ‌همایش‌ها و کارگاه‌هایی از سوی مرکز فقهی با نام «سلسله نشست‌های فقه و حقوق بشر3،2،1»،‌ «کارگاه‌های آموزشی ـ پژوهشی حقوق بشر»، «نشست حقوق بشردوستانه»،‌ «حج و حقوق بشر» و... پرداخته است.
 

قضاوت در اسلام  از بزرگ‌ترين، مهم‌ترين و خطيرترين امور جامعه است، تا بدان حد كه گفته شده شاخه‌اى از درخت ولايت و حكومت است و امور حكومت جز با آن به سامان نمى‌رسد، چون ستون محكم خيمه حكومت است. حفظ مال ، جان و ناموس مردم و حفظ نظام اجتماعی بر شناخت صحیح احکام قضایی و اجراء دقیق آنها استوار است.

 یکی از ارکان قضاوت در اسلام احکام قضائی اسلام  است که از استحکام بالایی بر خوردار است. اما دور بودن این احکام از میدان اجرا از یک طرف (تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ایران ) و بوجود آمدن مسائل و موضوعات جدید و مستحدث از طرف دیگر ضرورت پژوهش در مسائل قضاء اسلامی را بیشتر روشن می سازد . از این رو لازم است حوزه های علمیه با سرعت و جدیت بیشتری به |پژوهش در این زمینه بپردازند تا هیچ گونه ابهامی در این زمینه باقی نماند و زمینه اجرای دقیق و صحیح این احکام فراهم باشد. از آنجائی که احکام قضائی اسلام با مال و جان و آبروی مردم سروکار دارد اهمیت این کار مضاعف خواهد بود.

در همین راستا گروه فقه و حقوق که یکی از گروه های پژوهشی معاونت پژوهش مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) و متشکل از جمعی از فضلاء و دانش آموختگان مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) است از بدو تشکیل تا کنون تحقیق و پژوهش در مسائل مستحدثه قضائی را اولویت کاری خود دانسته و در این زمینه فعالیت هایی را آغاز کرده است. از جمله این فعالیت ها می توان به شناسایی مراکز تحقیقاتی مشابه و تماس و هماهنگی با آنها ، تشکیل بانک اطلاعاتی مو ضوعات قضایی بویژه موضوعات مستحدثه، شناسایی مقالات قضایی موجود در مجلات علمی پژوهشی ، استخراج و تدوین مبانی فقهی استفتائات قضایی مرحوم حضرت آیت الله العظمی فاضل لنکرانی (ره) و... اشاره کرد.

تعداد بازدید :414
کليه حقوق اين سايت متعلق به مرکز فقهي ائمه اطهار (ع) است.