سایت مرکز فقهی

بسم الله الرحمن الرحیم

معرفی گروه پژوهشی فقه جامعه وفرهنگ

تولید و توسعه دانش، بر عهده نخبگان علمی است. از این رو، حوزه های علمیه و مراکز پژوهشی کشور باید در این امر پیشرو باشند. یکی از زمینه های مهم تولید علم، مباحث مربوط به فقه اجتماعی است که هنوز چیستی وماهیت آن، موضوعات ومسائل مربوط به آن به طور دقیق روشن نشده است.

گروه فقه اجتماعی مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) با عنایات وحمایت های بی دریغ ریاست معظم مرکز حضرت آیت الله حاج شيخ محمد جواد فاضل لنکرانی(دامت برکاته) در سال 1390 تاسیس شد و در  گام آغازین، با اساتید حوزه و دانشگاه مصاحبه‌‌هایی علمی را ترتیب داده و مجموعه‌‌ای با عنوان "فقه اجتماعی" به چاپ رسیده است.

گروه فقه اجتماعی، علاوه بر تدوین کتاب با عنوان «فقه اجتماعی» و «فقه و جامعه»، اقدام به برگزاری نشست‌‌های تخصصی درباره موضوعات فقه اجتماعی کرده است.

 
فقه اجتماعی از موضوعات مهم در حوزه فقه بوده، که در ده‌های اخیر و پس از پیروزی انقلاب اسلامی اهمیت آن بیش از پیش خود نمایی می‌کند. فقه اجتماعی دانشی فقهی است که با رویکرد اجتماعی به مسایل می‌نگرد. این رویکرد بر تمام ابواب فقهی جاری بوده، و تنها یکی از ابواب فقه را به خود اختصاص نمی‌دهد. اهمیت این موضوع به حدی است که گاه یک موضوع واحد از دو منظر فقه فردی و فقه اجتماعی می‌تواند، احکامی کاملا متفاوت داشته باشد. توجه به این موضوع در مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام به عنوان مرکز تربیت فقیه اهمیت بسزایی دارد.
حضرت آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی در دیدار با شورای علمی گروه فقه اجتماعی در باره اهمیت فقه اجتماعی می‌فرمایند: این مجموعه (مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام) به دنبال آن است که بگوید اهمیت اجتماعیات در فقه به مراتب از فردیاتش بالاتر است و اصلا قابل مقایسه با فردیات نیست. فقه بیشتر از اینکه به خواهد تکلیف نماز و روزه شخصی یک فرد را حل کند، می‌خواهد مسائل اجتماعی را حل کند.
در ذیل همین توجهات، گروه فقه اجتماعی مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام در اسفندماه 1390 شروع به کار کرد. عالی ترین هدف گروه فقه اجتماعی نظام سازی در حوزه فقه اجتماعی است. علارغم آنکه فقه اجتماعی می‌تواند حوزه‌های مختلفی همچون فقه حکومتی، فقه مقاومت، فقه محیط زیست، فقه تفریح، شادی و گردشگری، فقه مدیریت شهری، معماری و  شهرسازی و ...  را تحت پوشش خود قرار دهد، تمرکز گروه فقه اجتماعی بر پژوهش حول محور فقه فرهنگ، روابط اجتماعی و اصول کلی مبتنی بر دانش فقه اجتماعی است.
گروه فقه اجتماعی در راستای تولید هر چه بیشتر ادبیات دانش فقه اجتماعی، 17 نشست و 12 مصاحبه در موضوعات مختلف اجتماعی با حضرات آیات و اساتید صاحب نظر در این حوزه داشته است. که برخی از آنان در کتابی با عنوان فقه اجتماعی؛ مصاحبه با اساتید حوزه و دانشگاه در سال 1393 منتشر شده است.
همچنین این گروه توانسته در سال 1396 کتاب «فقه و جامعه» و در سال 1400 کتاب «در آمدی بر فقه اجتماعی» را به فضل الهی منتشر و به جامعه علمی کشور معرفی کند.
 
 

 موضوعات نشست های تخصصی گروه فقه اجتماعی:

فقه وسبک زندگی توسط آیت الله اراکی.

فقه وسبک زندگی توسط دکتر سید حسین شرف الدین .

فقه ونظام اجتماعی توسط دکتر حسن خیری ودکتر غفاری فر.

فقه و عیدنوروز توسط آیت  الله حسینی خراسانی.

فقه وماهیت شناسی فقه اجتماعی توسط استاد مبلغی.

 و...

 

اعضاء محترم گروه:

حجت الاسلام والمسمین محمد باقر ربانی مدیر گروه فقه اجتماعی

حجت الاسلام و المسلمین سید روح‌الله حسینی دبیرگروه فقه اجتماعی
تعداد بازدید :471
کليه حقوق اين سايت متعلق به مرکز فقهي ائمه اطهار (ع) است.