یکی از گروه های فعال و پر رونق در مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) گروه فقه پزشکی است. فقه پزشکی، یک دانش میان رشتهای با رویکرد فقهی - پزشکی است که به استنباط و تبیین احکام رویدادهایی میپردازد که به گونهای با علم پزشکی، وظایف پزشکان، تکالیف بیماران و موضوعات جدید این عرصه که با توجه به پیشرفت پر شتاب علم و فناوریهای پزشکی پدید آمده، ارتباط دارند. به عبارتی، این رشته به تبیین فقه پزشکی در چارچوب تحولات علوم و شیوه های نوین زیست پزشکی و حقوق و تکالیف سازمانهای پزشکی ، پزشکان، کادر درمانی و بیماران می پردازد. البته، یکی از مهمترین نیازها و مشکلات مطرح در این حوزه، موضوعشناسی است، به همین دلیل پژوهشگران در این گرایش فقهی، نخست باید توانایی قابل اطمینانی در موضوعشناسی مسائل مختلف پزشکی، پیدا کنند، تا به شکل علمی و دقیق بتواند، به استنباط احکام آنها از منابع اصیل شریعت بپردازند.
فقه پزشکی دانشی است که به استنباط احکام پزشکی از ادله تفصیلی می¬پردازد و احکام فقهی در حوزه پیشگیری، بهداشت، درمان و مسائل نوین پزشکی شامل می¬شود، دانشوران فقه پزشکی در صدد تعیین وظائف پزشکان، بیماران، کادر درمانی و پاسخ مستدل به پرسش¬های نوپیدایِ این عرصه هستند.
گروه پژوهشی فقه پزشکی مرکز فقهی ائمه اطهار علیهم السلام در سال 1387هجری فعالیت خود را با مدیریت حجت الاسلام و المسلمین دکتر محمد علی قاسمی آغاز کرد و رسالت اصلی آن تبیین تحقیقات بنیادی و زیربنایی در ساحت مسائل پزشکی است، به گونه¬ای که مرجعیت علمی این گروه به عنوان یک راهبرد کلی، راهگشا و پاسخ¬گوی نیازهای جامعه علمی باشد.
بخش پژوهشی این گروه، افزون بر برگزاری نشست های تخصصی و انتشار مقالات علمی پژوهشی به تدوین کتاب های متعددی هم چون؛ "دانشنامه فقه پزشکی"، "فقه درمان، مرگ مغزی از منظر فقه و حقوق"، "آیات فقه پزشکی"، "محرمانگی اسرار بیماران"، "جراحی زیبایی از منظر فقه امامیه"، "ترمیم بکارت"، "موضوع شناسی فقهی – حقوقی بانک خون بند ناف"، ووو پرداخته است؛ هم اکنون نیز پروژه های بنیادی همانند "قواعد اخصاصی فقه پزشکی"، "بررسی سندی و دلالی روایات فقه پزشکی" و "منشور حقوق بیماران از منظر فقه امامیه" را در دستور کار این گروه قرار دارد.
بخش آموزشی گروه فقه پزشکی با تدوین و تنظیم سرفصل¬های دروس فقه پزشکی در سطح عالی حوزه علمیه؛ در سال 1397 اقدام به پذیرش دانش¬پژوه نمود و اکنون با پذیرش دوره چهارم فقه تخصصی پزشکی، دارای 30 دانش پژوه است، این دوره چهار ساله با استفاده از برترین اساتید حوزه علمیه قم همانند آیت الله حاج شیخ جواد فاضل لنکرانی، آیت الله حاج شیخ ابوالقاسم علیدوست،آیت الله محمد قائنی، آیت الله عندلیب همدانی و سایر اساتید بارز در این حوزه، از غنی¬ترین دوره های فقه پزشکی به شمار می آید.
علل تشکیل (ضرورت):
تبیین فقه پزشکی در چارچوب تحولات علوم و شیوه¬های نوین زیست پزشکی و حقوق و تکالیف سازمان¬های پزشکی، پزشکان، کادر درمانی و بیماران.
اهداف و سیاستها:
شناخت نسبت به حوزه مسائل پزشکی و تحقیق و تحلیل فقهی موضوعات آن- تربیت محقق در خصوص فقه پزشکی- تربیت مدّرس برای مقاطع تحصیلی عالی در فقه پزشکی- تولید و گسترش مرزهای دانش در فقه پزشکی- كاربردی كردن فقه به منظور طراحی نظام پزشکی و پرستاری بر پایه فقه اسلامی- ترویج و دفاع علمی از فقه اهل بیت (ع) و پاسخگویی به مسائل نوپدید-
چشم اندازه گروه:
- ایجاد مجله فقه پزشکی؛
- پاسخگوئی قوی به نیاز جامعه؛
- الگوی اسلامی – فقهی برای جامعه پزشکی(رویان و...)؛
- تشكيل مدرسه تخصصي فقه پزشكي .
اعضای گروه :
آقای دکتر محمدعلی قاسمی مدیر گروه
آقای حامد میرزاخان دبیر پژوهش گروه
آقای عمار نصراللهی دبیر آموزش گروه
آقایان عباس نوری، سید مرتضی میرزاده اهری، علی جهانیان، احسان عابدینپور همکاران علمی گروه